top of page

Profesiile liberale si impozitele catre stat

23 aprilie 2018


Autorizarea unei profesii liberale sau care este exercitata in baza unei legi special se face direct la ANAF, fara a fi necesara inregistrarea la registrul comertului. Prin urmare profesionistii din domenii precum arhitectura, medicina, traduceri, contabilitate, psihologie pot obtine certificate de inregistrare fiscal (CIF) si astfel sa isi poata desfasura activitatea ca persoana fizica independenta (PFI).

Aceste persoane care activeaza ca PFI vor avea in 2018 un regim fiscal asemanator celor care isi desfasoara activitatile ca PFA. Prin urmare acestora li se vor aplica impozite pentru venitul realizat in cota de 10%, precum si contributiile la pensii si sanatate, daca venuturile anuale vor depasi plafonul celor 12 salarii minime brute, adica 22.800 de lei.

Pentru persoanele fizice independente contributiile CAS (pensii) si CASS (sanatate) se raporteaza in momentul prezent la salariul minim brut pe economie de 1.900 lei pe luna, astfel:

  1. 25% CAS aplicat unui venit ales de catre contribuabil, dar nu mai mic de 1.900 de lei, adica salariul minim brut pe tara

  2. 10% CASS aplicat la salariul minim brut pe tara, adica 1.900 lei

Contribuabilii care activeaza in domeniile profesiilor liberale si estieaza ca in 2018 vor obtine venituri mai mari de 22.800 lei trebuie sa depuna la Fisc pana pe data de 15 iulie 2018 declaratia unica pentru persoane fizice, respectiv formularul 212, urmand sa achite pana cel tarziu 15 martie 2019 contributiile sociale.

Pentru ca domeniul legislative este in continua schimbare si unele aspecte au nevoie de ochiul si implicarea unui specialist, nu ezista sa ne contactezi pentru detalii si consultanta. Suntem aici pentru prosperitatea business-ului tau.

Sursa stire: avocatnet.ro

Commentaires


bottom of page