top of page

Noutati Nexia International Comunicate de presa Evenimente Aparitii in presa Intreruperea inspectiei

08 noiembrie 2017


De cele mai multe ori inspectia fiscala este intrerupta din motive temeinice, cateodata, insa, mai putin justificate.

Intreruperea inspectiei fiscale prelungeste astfel durata acesteia, de altfel limitata la maximum 180 zile pentru contribuabilii mari, 90 zile pentru contribuabilii mijlocii si 45 zile pentru contribuabilii mici.

Pentru a-si prelungi durata inspectiei de efectuat, inspectorii fiscali folosesc o sumedenie de „trucuri”, uneori nejustificate, cum ar fi:

  1. Solicitarea unor informatii care uneori nu sunt relevante pentru inspectia respectiva, de exemplu, solicitarea dosarului preturilor de transfer la o inspectie care are ca obiect rambursarea de TVA;

  2. Intreruperea inspectiei fiscale pentru efectuarea unui numar mare de verificari incrucisate la contribuabili aflati in administrarea altor unitati fiscale.

De foarte multe ori se solicita „control incrucisat” pentru a verifica din punct de vedere contabil si fiscal o relatie comerciala „in font”, dar sub pretextul suspiciunii privind realitatea si legalitatea unei tranzactii intre firme se iroseste timp in van, intrucat fie nu se constata deficiente pe „circuitul in font”, fie pragul ales si supus verificarii este nesemnificativ;

Suspendarea inspectiei fiscale prin folosirea unei fraze generice si nedefinite precis si concret prin actul normativ si anume „efectuarea de cercetari specifice in vederea identificarii unor persoane sau stabilirea realitaţii unor tranzactii”.

Folosindu-se de aceasta „prezentare generica”, inspectorii fiscali nu pregeta in a instrumenta si intrerupe o inspectie fiscala, efectul fiind prelungirea si, din punctul nostru de vedere „acoperitor”, prin prisma continutului vag si neconcludent al textului legislativ.

Suspendarea inspectiei fiscale pentru solicitarea unor informatii suplimentare de la autoritatile fiscale similare din alte state membre ale UE, cu toate ca sistemul de verificare VIES (sistem informativ agreat de UE) le permite sa acceseze aceste informatii in termen scurt.

E bine sa stiti aceste lucruri si, ori de cate ori se prelungeste inspectia fiscala pe unul sau mai multe motive enumerate anterior, sa solicitati informatii suplimentare, in virtutea prevederilor Codului de procedura fiscal si a Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale.

Bineinteles ca cel mai important lucru este sa verificati daca intreruperea inspectiei fiscale se face in temeiul prevederilor legale. In acest sens, trebuie sa stiti ca intreruperea inspectiei fiscale se face doar pentru motive intemeiate si in baza unui document oficial emis de conducatorul autoritatii fiscale.

Propunerea de suspendare va fi facuta in scris de catre organele de inspectie fiscala prin intocmirea unui referat ce contine unul din motivele enumerate. Daca se avizeaza favorabil, referatul va fi supus aprobarii conducatorului inspectiei fiscale.

Ulterior, organele de inspectie fiscala vor comunica contribuabilului, in scris, data de la care se suspenda acţiunea de inspectie fiscala si, retineti, una din situatiile pe care le vom prezenta mai departe.

Situatiile sau conditiile care trebuie indeplinite pentru a fi suspendata o inspectie fiscala, le putem grupa in:

  1. Situaţii nefavorabile contribuabililor;

  2. Situaţii favorabile contribuabililor.

Primele sunt in general „pretexte” de prelungire, de multe ori nejustificata, a inspectiei fiscale, despre care am vorbit anterior, dar le enumeram in linii mari:

  1. efectuarea uneia sau mai multor controale incrucisate, in vederea verificarii suspiciunilor identificate in legatura cu documentele si oportunitatile impozabile contribuabilului supus inspectiei fiscale;

  2. pentru efectuarea de cercetari specifice in vederea identificarii unor persoane sau stabilirea realitatii unor tranzactii;

  3. pentru solicitarea unor informatii suplimentare de la autoritatile fiscale similare din alte tari membre ale UE sau din state cu care Romania are incheiate conventii internationale pentru schimburi de informatii in scopuri fiscale; pentru solicitarea elaborarii si prezentarii dosarului preturilor de transfer, etc.

Cele favorabile contribuabililor sunt suspendari in urmatoarele conditii:

  1. La solicitarea scrisa a contribuabilului; ca urmare a aparitiei unei cauze justificate;

ATENTIE! Se acorda o singura data pe parcursul inspectiei fiscale, dar nu ezitati sa o cereti, mai ales cand constatati ca inspectia fiscala capata o turnura nefavorabila, cautati un motiv „justificat” si veti obtine cu siguranta suspendarea;

Pentru solutionarea contestatiei formulate impotriva unui act administrativ fiscal emis anterior care poate influenta inspectia in curs sau cand finalizarea inspectiei fiscale depinde de pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Este indicat sa cereti chiar dumneavoastra suspendarea inspectiei in curs in aceasta situatie, pentru a nu afecta rezultatele inspectiei in curs cu efectele unei solutii fiscale anterioare;

In cazul in care, la data prevazuta pentru inceperea inspectiei fiscale, reprezentantul legal al contribuabilului nu este prezent la locul de desfaşurare a inspectiei fiscale şi nici nu a desemnat un imputernicit sa il reprezinte in relaţia cu organul fiscal.

ATENTIE! Fara prezenta reprezentantului legal al contribuabilului nu poate incepe inspectia fiscala! Analizati in ce situatie limita va puteti folosi de aceasta prevedere legala.

IMPORTANT DE RETINUT!

Suspendarea inspectiei fiscale este si ea limitata, deci nu se poate exagera prelungirea ei. Astfel, inspectia fiscala este suspendata pana la data la care inceteaza motivul suspendarii, dar nu mai mult de 6 luni de la data suspendarii.

ATENTIE DECI: Orice comunicare a suspendarii trebuie urmarita o perioada de timp scursa şi acţionaţi de indata asupra organului de control daca acesta nu reia inspecţia fiscala dupa expirarea termenului limita de 6 luni.

Comments


bottom of page